Drone regels Utrecht

Wat zijn de drone regels in Utrecht?

Alhoewel Utrecht geen grote luchthavens kent, zijn er wel gebieden waar je extra moet oppassen voor ander luchtverkeer. In dit artikel lees je wat de drone regels zijn in Utrecht.

Waar zijn drones in Utrecht verboden?

In Rotterdam en Amsterdam liggen grote No-Fly Zones wat vliegen bijna niet mogelijk maakt, maar in Utrecht is dat niet het geval. In Utrecht kan je voor het grootste gedeelte legaal als recreatief dronepiloot vliegen.

Er zijn echter een hoop soorten luchtruimen die zich boven Utrecht bevinden. Deze ga ik één voor één met je bespreken. Hieronder zie je de No-Fly Zone kaart van GoDrone en Aeret.Kaartviewer. Beide geven aan dat je moet letten op het oosten van de provincie Utrecht.

Het grootste gearceerde luchtruim in Utrecht is Climb-out area cluster. In GoDrone wordt dit gebied EHSCLIMBUT PJE CLIMB-OUT AREA genoemd. Het luchtruim zit tussen 5 PJE-gebieden in:

 1. PJE Baarn (A)
 2. PJE Hilversum (B)
 3. PJE Westbroek (C)
 4. PJE Wijk Bij Duurstede (D)
 5. PJE Leusderheide (E)

Beiden staan op de 2 kaarten hieronder aangegeven. In GoDrone wordt dit gebied echter rood gemarkeerd, terwijl in Aret.Kaartviewer dit luchtruim oranje is gemaakt.

Mag je hier nu wel of niet vliegen met een drone? Ja, het is toegestaan om in dit luchtruim met een drone te vliegen. Het is een PJE gebied, wat staat voor Parachute Jumping Exercise. Dit is een gebied waar vliegtuigen opstijgen om parachutisten naar springhoogte te brengen.

Ook landende parachutisten kun je hier verwachten. Je moet hier dus extra goed letten op ander luchtverkeer, waar een drone altijd voorrang aan moet verlenen.

Let op: er zijn ook gebieden waar je helemaal niet mag vliegen met een drone in Utrecht. Dit zijn voornamelijk militaire inrichtingen. Dit zijn de kleine gebieden die op Aeret.Kaartviewer donkerrood zijn gemarkeerd. Op GoDrone staat dit ook rood gemarkeerd, maar dat geldt ook voor de PJE gebieden en is minder duidelijk van elkaar te onderscheiden.

Wat zijn de drone regels in Utrecht?

De drone regels zijn in Utrecht verder niet veel anders dan die van de rest van Nederland. De regelgeving omtrent drones is nationaal bepaald en verschilt dus niet per regio (met uitzondering van Natura2000 gebieden). De meeste mensen vallen in de open categorie, waarvoor bepaalde regels gelden.

Ervan uitgaande dat je in de open categorie valt, zijn dit de drone regels in Utrecht:

 1. De drone weegt (bij het opstijgen) maximaal 25 kg.
 2. De maximale vlieghoogte is 120 meter.
 3. Je vervoert geen gevaarlijke stoffen.
 4. Je laat niks vanuit de drone vallen.
 5. Je hebt je drone altijd binnen het zicht. Dit heet de visual line of sight (VLOS).

Voordat je gaat vliegen met een drone in Utrecht moet je aan het volgende voldoen:

 1. Als eigenaar van 1 of meer drone(s) (exploitant) registreer je je bij de RDW. Dit moet als je drone zwaarder weegt dan 250 gram of over een camera beschikt.
 2. Vliegt je met een drone zwaarder dan 250 gram? Dan moet je een vliegbewijs halen. Eerst doe je een kennistest bij een vliegschool. Daarna vraag je een vliegbewijs aan bij de RDW.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.