Drone regels Rotterdam

Wat zijn de drone regels in Rotterdam?

Je mag lang niet overal met een drone in Nederland vliegen. Zeker in de randstad bevinden zich een hoop grote No-Fly Zones. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door luchthavens. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de drone regels in Rotterdam.

Waar zijn drones in Rotterdam verboden?

Rotterdam is één grote No-Fly Zone. Vanwege Rotterdam Airport is vliegen in Rotterdam eigenlijk compleet verboden. De No Fly Zones waar ik het dan over heb is CTR Rotterdam (afkorting EHRD).

Het is verboden om hier met een drone te vliegen die in de categorie A1, A2 of A3 valt. CTR staat voor ‘Controlled Traffic Region’. De term wordt gebruikt voor een gebied rondom een luchthaven, oftewel Rotterdam Airport in dit geval.

Naast Rotterdam Airport heeft Rotterdam ook een helihaven bij het Erasmus MC. Ook dit maakt het vliegen in Rotterdam niet mogelijk. In plaats daarvan kan je vliegen in de Hoeksche Waard, Gouda of de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht.

De beschrijving bij de CTR in Rotterdam is als volgt: de luchtverkeersleiding is verantwoordelijk voor de separatie tussen IFR verkeer en VFR verkeer (waaronder RPAS / Drones). VFR verkeer onderling (waaronder RPAS / Drones) is in de CTR zelf verantwoordelijk voor onderlinge separatie.

 • VFR (Visual Flight Rules), vliegen volgens de zichtvliegvoorschriften; 
 • IFR  (Instrument Flight Rules), vliegen volgens de instrumentvliegvoorschriften, zoals:
  • Vliegplan
  • Radiocontact met de verkeersleiding

Is het dan altijd verboden om er met een drone te vliegen? Nee, in de categorie Specific is het wel toegestaan om er te vliegen. De dronepiloot) moet echter wel ontheffing en toestemming voor aanvragen. Dit wordt verkregen door de luchtverkeersleiding en kan soms al binnen 24 uur geregeld worden.

In de specific categorie vliegen kan niet zomaar. Hiervoor heb je een speciale licentie nodig en je moet vooraf een vluchtplan opstellen + risico analyse. Voor de meeste recreatieve dronepiloten is dit dus minder interessant. Het is doorgaans niet gebruikelijk om voor recreatieve doeleinden een ontheffing aan te vragen, maar het kan wel.

De drone foto’s en video’s die je ziet van Rotterdam zijn illegaal gemaakt of met toestemming van de luchtverkeersleiding.

Wat zijn de drone regels in Rotterdam?

De drone regels zijn in Rotterdam verder niet veel anders dan die van de rest van Nederland. De regelgeving omtrent drones is nationaal bepaald en verschilt dus niet per regio (met uitzondering van Natura2000 gebieden). De meeste mensen vallen in de open categorie, waarvoor bepaalde regels gelden.

In Rotterdam mag echter alleen gevlogen worden in de specifieke en de gecertificeerde categorie. De regels voor de specifieke categorie zijn als volgt:

 • Er mag boven mensen gevlogen worden;
 • Vluchten in de buurt van luchtvaartterreinen zijn toegestaan;
 • Er mag met drones boven de 25 kilo gevlogen worden;
 • Er mag binnen de bewoonde omgeving gevlogen worden;
 • Er mag hoger dan 120 meter gevlogen worden;
 • Drones mogen iets laten vallen, bijvoorbeeld het besproeien van gewassen;
 • Er mag buiten het directe zicht gevlogen worden. Dit heet beyond visual line of sight (BVLOS).

Voordat je gaat vliegen in de specifieke categorie moet je aan het volgende voldoen:

 • De eigenaar van de drone (exploitant) moet zich registreren door een exploitantnummer aan te vragen bij de RDW;
 • De piloot minimaal een vaardigheidsbewijs hebben; 
 • De exploitant moet vooraf een risicoanalyse uitvoeren;
 • De exploitant moet een vluchtvergunning van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) hebben.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.