Wat zijn de drone regels in Groningen? Waar mag je wel en niet vliegen, en is het uberhaupt toegestaan? Nabij grote steden bevinden zich een hoop grote No-Fly Zones, wat ook geldt voor Groningen. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door luchthavens. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de drone regels in Groningen.
Drone regels in specifieke steden/provincies:
Inhoudsopgave
Waar zijn drones in Groningen verboden?
Groningen is bijna volledig één grote No-Fly Zone. Vanwege de luchthaven in Groningen is vliegen in Groningen eigenlijk bijna helemaal verboden. De No Fly Zones waar ik het dan over heb is CTR Groningen (afkorting EHGG). Het is verboden om hier met een drone te vliegen die in de categorie A1, A2 of A3 valt. CTR staat voor ‘Controlled Traffic Region’. De term wordt gebruikt voor een gebied rondom een luchthaven, oftewel Luchthaven Groningen in dit geval.
Is het dan altijd verboden om er met een drone te vliegen? Nee, in de categorie Specific is het wel toegestaan om er te vliegen. De dronepiloot moet echter wel ontheffing en toestemming voor aanvragen. Dit wordt verkregen door de luchtverkeersleiding en kan soms al binnen 24 uur geregeld worden.
In de specific categorie vliegen kan niet zomaar. Hiervoor heb je een speciale licentie nodig en je moet vooraf een vluchtplan opstellen + risico analyse. Voor de meeste recreatieve dronepiloten is dit dus minder interessant. Het is doorgaans niet gebruikelijk om voor recreatieve doeleinden een ontheffing aan te vragen, maar het kan wel.
Een grote kans dus dat de drone foto’s en video’s die je ziet van Groningen illegaal zijn gemaakt of met toestemming van de luchtverkeersleiding.
Alleen het Noorden van de stad Groningen bevindt zich buiten de CTR. Hier mag met alle drones gevlogen worden, zolang je je aan de landelijk drone regelgeving houdt. Let erop dat buiten de CTR van luchthaven Groningen ook andere kleine No-Fly Zones zitten. Zo zit er in het Noorden van Groningen een kleine No-Fly Zone waar niet gevlogen mag worden, omdat daar een haven en industriegebied zit.
Of zoals Aeret.Kaartviewer het noemt: vitale infrastructuur en beveiligde gebieden. Drones die in de open categorie vallen mogen hier niet vliegen. Voor de specifieke categorie (drones boven de 25kg) geldt het volgende: na verkrijgen van de benodigde vluchtautorisaties zijn vluchten met onbemande luchtvaartuigen in deze Vitale infrastructuur en beveiligde gebieden zone(s) in de specifieke categorie mogelijk.
Tot slot vind je aan het Noorden van de provincie Groningen het luchtruim ‘FSLA’. Dit is een laagvlieggebied voor bemande luchtvaart. Drones in de open categorie (onder de 25 kilo) mogen hier niet hoger vliegen dan 30 meter. Dit gebied wordt gebruikt om noodlandingen te oefenen voor de (kleine) burgerluchtvaart. Let hier dus goed op voor laagvliegende vliegtuigen en helikopters.
Wat zijn de drone regels in Groningen?
De drone regels zijn in Groningen verder niet veel anders dan die van de rest van Nederland. De regelgeving omtrent drones is nationaal bepaald en verschilt dus niet per regio (met uitzondering van Natura2000 gebieden). De meeste mensen vallen in de open categorie, waarvoor bepaalde regels gelden.
In Groningen mag echter alleen gevlogen worden in de specifieke en de gecertificeerde categorie. De regels voor de specifieke categorie zijn als volgt:
- Er mag boven mensen gevlogen worden;
- Vluchten in de buurt van luchtvaartterreinen zijn toegestaan;
- Er mag met drones boven de 25 kilo gevlogen worden;
- Er mag binnen de bewoonde omgeving gevlogen worden;
- Er mag hoger dan 120 meter gevlogen worden;
- Drones mogen iets laten vallen, bijvoorbeeld het besproeien van gewassen;
- Er mag buiten het directe zicht gevlogen worden. Dit heet beyond visual line of sight (BVLOS).
Voordat je gaat vliegen in de specifieke categorie moet je aan het volgende voldoen:
- De eigenaar van de drone (exploitant) moet zich registreren door een exploitantnummer aan te vragen bij de RDW;
- De piloot minimaal een vaardigheidsbewijs hebben;
- De exploitant moet vooraf een risicoanalyse uitvoeren;
- De exploitant moet een vluchtvergunning van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) hebben.
Laat me weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met mij op.