Drone regels Limburg

Wat zijn de drone regels in Limburg?

Drone regels zijn in het hele land vrijwel hetzelfde, maar dat geldt niet voor alle regels. Zo zijn er door Nederland een hoop No-Fly Zones verspreid. Ook Limburg kent een aantal grote No-Fly Zones, wat het vliegen met een drone beperkt.

Waar zijn drones in Limburg verboden?

Er zijn in de provincie Limburg een aantal grote No-Fly Zones waar je niet mag vliegen. Naast de No-Fly Zones zijn er een aantal gebieden waar beperkingen gelden wat betreft het drone vliegen. Er zijn 3 soorten luchtruimen waar je in Limburg voornamelijk mee te maken krijgt:

No-Fly Zones: om te beginnen met de No-Fly Zones in Limburg. Zowel in het Noorden als in het Zuiden zit een groot gebied waar drones in de open categorie (drones minder dan 25 kilo) nooit mogen vliegen. In het Noorden vind je CTR De Peel (1) en CTR Niederrhein (2). Beide CTR gebieden heb ik genummerd op de map van Aeret.Kaartviewer.

Helemaal in het zuiden bevindt zich CTR Beek (3). Ook een luchthaven die het toegestane vliegoppervlak voor drones beperkt. Het is ten alle tijden verboden om in deze gebieden met een drone in de open categorie te vliegen.

limburg no fly zone aeret.kaartviewer

Laagvliegrouten: naast Venlo ligt een zogeheten laagvliegroute (4). Het laagvlieggebied Mil met de naam GLV 8 De Peel is een gebied waar defensie-piloten oefenen met laagvliegen. Op GoDrone wordt dit gebied oranje gemarkeerd. Op Aeret.Kaartviewer is dit gebied met paars aangegeven. In dit gebied is het niet verboden om te vliegen met drones, maar je moet een maximale vlieghoogte aanhouden van 30 meter.

Verhoogd risico: tot slot zijn er (kleine) zones waar sprake is van een verhoogd risico (5: voorbeeld). Dit zijn gebieden waar het vliegen met een drone kan leiden tot privacy of veiligheidsproblemen kan leiden. Deze gebieden vallen niet onder de gepubliceerde No-Fly Zones, waardoor drones niet verboden zijn. Echter wordt er wel extra oplettendheid voor bemand (laagvliegend) vliegverkeer gewenst. 

Wat zijn de drone regels in Limburg?

De drone regels zijn in Limburg verder niet veel anders dan die van de rest van Nederland. De regelgeving omtrent drones is nationaal bepaald en verschilt dus niet per regio (met uitzondering van Natura2000 gebieden). De meeste mensen vallen in de open categorie, waarvoor bepaalde regels gelden.

Ervan uitgaande dat je in de open categorie valt, zijn dit de drone regels in Limburg:

  1. De drone weegt (bij het opstijgen) maximaal 25 kg.
  2. De maximale vlieghoogte is 120 meter.
  3. Je vervoert geen gevaarlijke stoffen.
  4. Je laat niks vanuit de drone vallen.
  5. Je hebt je drone altijd binnen het zicht. Dit heet de visual line of sight (VLOS).

Voordat je gaat vliegen met een drone in Den Haag moet je aan het volgende voldoen:

  1. Als eigenaar van 1 of meer drone(s) (exploitant) registreer je je bij de RDW. Dit moet als je drone zwaarder weegt dan 250 gram of over een camera beschikt.
  2. Vliegt je met een drone zwaarder dan 250 gram? Dan moet je een vliegbewijs halen. Eerst doe je een kennistest bij een vliegschool. Daarna vraag je een vliegbewijs aan bij de RDW.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.